2009. június 22., hétfő

A babakocsi funkciói: 2-3 és többfunkciós babakocsi

Babakocsi vásárlási szempontok 4. rész

A babakocsit funkciói alapján csoportosíthatjuk. Nyilván minél több funkciójú egy babakocsi, általában annál drágább, mivel az egyes részeket külön-külön meg kell fizetni, viszont mindenképpen olcsóbb, mintha azokat külön vásároljuk meg. És ha előre tudjuk, hogy nekünk szükségünk lesz mózeskosárra, és hordozóra is, akkor érdemesebb olyan modellt választani, amiben mindegyik megtalálható. Egyrészt mert olcsóbb, másrészt még színben is passzolni fognak egymáshoz. (Később nehezebb összeválogatni.)

Lássuk a babakocsi funkcióit:

Kétfunkciós babakocsi:

Ma már szinte minden babakocsi rendelkezik legalább két funkcióval, az egyik a fekvő majdnem vízszintesig 150 fok alá dönthető, valamint ugyanez a fekvő felület ülő helyzetig emelhető több álláson keresztül. Persze a babakocsit ülőhelyetben csak akkor használjuk, ha a baba már tud ülni.

Háromfunkciós- és többfunkciós babakocsi:
Ha a fent említett két funkción kívül már vannaka babakocsihoz kiegészítők, mint a mózeskosár, vagy hordozó, vagy esetleg mindkettő, akkor beszélünk három, négy, ill. többfunciós babakocsikról. Ilyen plusz funkciók tehát az alábbiak lehetnek:
  • mózeskosár
A mózeskosár kétféle is lehet. Egyik típusa a babakocsi vázra szerelhető masszív, vízszintes fekvőfelülettel rendelkező mózeskosár, melyben a baba kényelmesen elfér, hason is fekhet benne. A mózeskosár másik típusa a szövetből kialakított kis mózeskosár, melyet a kétfunkciós babakocsiba lehet behelyezni a babakocsi fekvő állásakor. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is, melyet itt csak pár szóban említek meg: a szilárd építésű változat: tágas, hason is fekhet a baba, de elég súlyos és drága is, és megnehezíti a szállítást az autóban. A szövetből készült mózeskosár pedig télen jó meleg, ha elaludt benne a kisbaba, vele együtt kiveheted a babakocsiból és viheted benne bárhová, bár közel sem olyan praktikus, mint a hordozó.
  • hordozó
Nagyon praktikus dolognak tartom, (nekem is ilyen van), bár egyes anyukáktól azt hallottam, hogy nem egészséges, mert nem vízszintesen fekszik benne a baba. Nos, ezt még konkrétan egy orvos sem bizonyította és nem is cáfolta. Több hátrányt ezzel kapcsolatban nem is tudok felsorolni, viszont itt jönnek az előnyök: Belepattintható a babakocsiba, 13 kg-ig ajánlják. Viszont ez évszaktól függő, ugyanis ha tél van, a sok ruhától szerintem már 8-9 kg-mal már szűkös a hely. Addig viszont szinte csak azzal használtuk a babakocsit. Nem kell átrakosgatni a babakocsiból az autósülésbe, hanem hordozóval együtt teheted az autóba a babát, ugyanis nagyon könnyű a rögzítése akár az első ülésen (kikapcsolt légzsák mellett), akár a hátsó ülésen. Ez különösen akkor szuper, ha alszik (ami ugye pici korban elég gyakran előfordul). A bevásárló kocsikra szintén pont beleillenek a hordozók (általában), úgyhogy ott is nagyon kényelmes neki és neked is. Ha leteszed a földre, vagy asztalra, remek kis hinta lesz belőle, de ha átfordítod a fogót, stabilan is le tudod rakni. Ráakaszthatod a karodra, mint egy bevásárló kosarat, ettől könnyebben nem tudod hordozni (szinte fele akkora súlyúnak érzed). És persze a hordozó színe passzol a babakocsihoz.

Ó! Eszembe jutott még egy hátrány a hordozóval kapcsolatban. Általában azoknál a babakocsiknál, amelyik hordozóval együtt van (bepattintható), nem lehet átfordítani a tolókart. Bár láttam már olyat is, csak nagyon drágán. E kettő közül Neked kell döntened. (Az átfordítható tolókarról és előnyeiről itt olvashatsz.)

Viszont azt javaslom, hogy ha a hordozót nem lehet bepattintani, ne használjátok csak úgy, hogy belehelyezitek, mert könnyen kiborulhat (megakadhat a kerék egy járdaszegélynél...stb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha a témával kapcsolatosan akarsz megjegyzést írni, itt megteheted.

Ajánlott blogok

Create your own banner at blendgeek.com
-